sobota, 7 lipca 2012

Tagliatelle z kremowym sosem łososiowym

Pyszne połączenie makaronu z łososiem w sosie z chudym serkiem. Idealna propozycja na pierwszofazowy obiad wg Metody Montignaca - do razowego makaronu możemy dodać zdrowe tłuszcze w postaci ryby oraz odrobinę oleju rzepakowego. Jako bazę ziołową polecam natkę z pietruszki, która świetnie podkreśla smak łososia, ale tutaj panuje totalna dowolność - w zależności od upodobań. Danie zjadłam z pomidorami - grzech jest ich nie jeść w sezonie :)

Składniki (dla dwóch osób)
150 - 200 g filetu z łososia
pojemniczek chudego sera - użyłam twarożku do smarowania pieczywa 0,2 proc. Linessa (Lidl)
2-3 łyżki chudego jogurtu
1 łyżeczka oleju rzepakowego

2 ząbki czosnku
pół pęczka natki z pietruszki
sól, pieprz

200 g razowego tagliatelle 

Łososia ugotować na parze, wstawić makaron do gotowania - tak aby był gotowy zaraz po przygotowaniu sosu. W rondelku rozgrzać olej i podsmażyć na nim drobno posiekany czosnek. Dodać rozdrobnionego łososia - obranego ze skóry, bez ewentualnych ości. Chwilę potrzymać razem. Następnie włożyć serek, jogurt, przyprawy oraz natkę pietruszki i dokładnie wymieszać. Jeśli sos będzie za gęsty - dodać więcej jogurtu. Trzymać na ogniu ok. 2-3 minut, a następnie wyłożyć na talerz i czekający tam, ugotowany al dente makaron. Można też wrzucić tagliatelle do rondelka, aby sos oblepił idealnie każdą wstążkę, a następnie przełożyć na talerz. Do tego pomidory, inne dodatki lub nic - co kto lubi :)


5 komentarzy: